Reumatološka stanja

Giht, osteoporoza, Behterev, dijabetična polineuropatija, artroza zglobova, fibromijalgija

Zapaljenske, autoimune i degenerativne bolesti lokomotornog sistema. Bolna stanja na zglobovima, mišićima, ligamentima, mekim tkivima oko zglobova i kostima.

Akutni bol u zglobu (giht)

Uzrok
Giht počinje naglo, obično u toku noći, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, toliko jakim da bolesniku i dodir pokrivača pobuđuje izrazito bolnu senzaciju. Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, obično na nožnom palcu.

Uzrok bolesti povezuje se sa ishranom, većim unosom proteina, tj. jakog mesa, mlečnih proizvoda, jaja i dr

Lečenje
Giht se u Srbiji pretežno leči lekovima, primenom nestereoidnih antiinflamatornih reumatika, jer nije dovoljno poznato da se dijetom i fizikalnom medicinom postižu bolji rezultati u kraćem vremenu i bez štetnih dejstava jakih lekova.

Fizikalna terapija – detalji »

Smanjenje gustine kostiju (osteoporoza)

Uzrok
Osteoporoza se najčešće javlja kod žena posle menopauze i tada govorimo o primarnoj osteoporozi. Kada se osteoporoza javi kao posledica drugih oboljenja ili dugotrajne primene lekova koji izazivaju demineralizaciju kostiju, govorimo o sekundarnoj osteoporozi. Senilna osteporoza se javlja i kod muškaraca i kod žena posle 75. godine života.

Lečenje

Kod osteoproroze je važno na vreme uspostaviti dijagnozu stepena gustine kostiju (metod denzitrometrije) i odmah pristupiti lečenju.
Osteoporozu se može zaustaviti ili usporiti uz odgovarajući režim koji podrazumeva:

  • medikamente
  • promenu ishrane
  • povećan unos kalcijuma
  • fizičku aktivnost koja pospešuje metabolizam kostiju

Fizikalna terapija – detalji » 

Dijabetična polineuropatija

Uzrok
Dijabetična polineuropatija je oboljenje perifernih živaca uzrokovano šećernom bolešću.
Najčešći simptomi su: paljenje, sevanje ili mravinjanje po nogama, naročito tabanima, povremeni ili stalni utisak utrnulosti ili tuposti, osećaj da su noge u čizmama ili čarapama. Mogu da postoje i stalni žareći nadražaji i jaki bolovi, a hodanje je često mučno i bolesnici ga opisuju kao hodanje po „uglju“. Može da se javi i intenzivan, sevajući bol u stopalima ili nogama.

Lečenje
Neophodno je što ranije otkriti početak polineuropatije kod bolesnika sa šećernom bolešću, kada još nije došlo do definitivnog oštećenja živaca i kada se primenom adekvatne terapije taj proces može zaustaviti.
Leči se fizikalnim terapijama -Tens strujama koje idu ispred vlakna za bol, laserom sa programom za neuropatiju i magnetom koji ima ima program za smirivanje nadražaja mekog tkiva.

Fizikalna terapija – detalji » 

Vrlo ograničena pokretljivost kičme (Bechterew)

Uzrok
To je hronično, progresivno, zapaljensko oboljenje koštanog sistema. Prvo zahvata krsno-bedreni deo, širi se na ligamente i veziva uz kičmeni stub. Zapaljensko polje zatim okoštava i kičma se savija u napred kruta i nepokretna. Bolest napreduje u naletima i postepeno prelazi i na periferne zglobove. Kasnije nastaju promene na očima, srcu, plućima i organima za varenje. Razvija se 10 do 25 godina.

Lečenje
Fizikalnom terapijom pruža se mogućnost usporavanja napredovanja ovog oboljenja. Leči se ultrazvučnom terapijom,  specijalnim programom za Behterew-u bolest, kinezi-terapijama, odnosno vežbama koje terapeut radi sa pacijentom i povećava mu obim pokretljivosti svakog segmenta kičmenog stuba.To je, pored lekova, jedini način da se uspori napredovanje ove izuzetno teške i fatalne bolesti.

Fizikalna terapija – detalji » 

Promene na malim zglobovima šake (artroza)

Uzrok
Bolest nastaje kao posledica degenerativnih promena na  zglobnoj hrskavici. Umesto nje se javlja koštani čvorić na rubu kosti koji smanjuje pokretljivost zgloba. To se javlja na svim zglobovima šake i smanjuje pokretljivost prstiju, hvatanje predmeta i držanje predmeta u šaci. Ne utiče na opšte zdravstveno stanje pacijenta, ali mu znatno otežava svakodnevni život.

Lečenje
Leči se ultrazvučnom terapijom, posebnim programom za ovu vrstu oboljenja – zvuk se prenosi kroz vodu  i smanjuje upalu i deformitet. Vežbama se povećava i održava pokretljivost malih zglobova.

Fizikalna terapija – detalji » 

Bolovi i smanjena pokretljivost  kod starijih osoba

Uzrok
Najšešći uzrok smanjene pokretljivosti su degenerativne zapaljenske hronične bolesti.  Javljaju se u toku života i ograničavaju pokretljivost, sposobnost samozbrinjavanja, samostalnost i samopouzdanje.

Lečenje
Leči se doziranim i individualno propisanim vežbama. Prvo uz pomoć terapeuta a kasnije i samostalno.

Fizikalna terapija – detalji » 

Bolovi u zglobovima kolena, lakta, skočnog zgloba, kuka, ramena, prstiju šake, kosti stopala (artroza)

Uzrok
Bolest nastaje kao posledica degenerativnih promena na zglobnoj hrskavici. Zahvata sve periferne zglobove (kolena, kukove, rame, prste, kosti stopala), a često i više odjednom. Uzroci su mikrotraume, preterano opterećenje zgloba, bavljenje jednostranim sportom, gojaznost, nepravilno srastao prelom, deformitet, slabost mišića, a na drugoj strani, genetika, starost, nepravilna ishrana i smanjena fizička aktivnost.

Lečenje
Leči se fizikalnom terapijom. Programi za degeneraciju i bolove u zglobovima na ultrazvuku, laseru, interferentnim strujama i magnetu daje odlične rezultate, smanjuju bol i povećavaju funkcionalnost zgloba.

Fizikalna terapija – detalji » 

Bolovi u mišićima ledja (fibromijalgija)

Uzrok
To je poremećaj koji se manifestuje bolovima po celom telu. Pored bolovima u leđnim mišićima javlja se jutarnja ukočenost, glavobolje, depresija i umor, teškoće sa spavanjem, trnjenje u rukama i nogama, nemirne noge, osetljivost na zvuk, svetlo ili promenu temperature. Često se javlja udruženo sa drugom bolesti. Od fibrobimijalgije češće oboljevaju žene.

Lečenje
Leči se terapijskom masažom, fizikalnim tretmanom protiv bola u bolnim zonama, magnetom sa programom za lečenje fibromijalgije, kinezi-terapijskim vežbama koje su umereno aerobne. Videti: Individualizovani Fitnes Trening.

Fizikalna terapija – detalji »