Pojmovnik

Patološka stanja

Artroza, ili osteoartroza, je degenerativno oboljenje perifernih zglobova, koje nastaje kao posledica propadanja zglobne hrskavice.

Bechterew ili ankilozna spondiloza je hronično, progresivno, zapaljensko oboljenje koštanog sistema sa jakim genetskim predispozicijama. Prvo zahvata krsno-bedreni deo, potom se širi na ligamente i vezuje uz kičmeni stub. Zapaljensko polje zatim okoštava, kičma se savija unapred i postaje kruta i nepokretna.

Cervikalni sindrom karakterišu bolovi i ukočenost u vratu i rameno – lopatičnoj regiji, ponekad sa širenjem u potiljačni deo glave (cervikocefalgija) ili sa širenjem u jednu ili obe ruke i pojavom žarenja i trnjenja (cervikobrahijalgija), ukoliko su oštećenja u blizini mesta gde živci izlaze iz kičmene moždine.
Oboleli delovi diskusa i pršljenova mogu da pritiskaju i kičmene arterije koje ishranjuju zadnje delove mozga kao i nervne strukture (zadnji vratni simpatikus), pa se mogu javiti vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, zujanje u ušima, muka, glavobolja.

Ponekad, oštećenja na vratnom delu kičme mogu biti tako velika da dovode do suženja kičmenog kanala i pritiska na kičmenu moždinu kada se radi o vratnoj diskus herniji (cervikalna mijelopatija).Tada se javlja spastična oduzetost nogu i poremećen hod, a na rukama postoji mlitava slabost, bolovi, osećaj trnjenja i hipotrofija sitnih mišića šaka.

Dijabetična polineuropatija. Dugotrajna šećerna bolest izaziva metaboličke promene na nervima duž nogu. Pacijenti jače osećaju svaki bol i mogu imati atrofiju mekog tkiva i kož1e.

Diskusi su jastučići između susednih pršljenova koji imaju ulogu da upijaju i amortizuju traume kojima je kičmeni stub izložen pri svakodnevnim aktivnostima.

Diskus hernija (latinski: discus hernia) je pucanje spoljnog omotača diska i ispadanje mekog pulpoznog sadržaja koji čini disk u okolni prostor. On ulazi u kičmeni kanal i pritiska kičmenu moždinu.

Disk artroza je degeneracija lumbalnog diskusa i predstavlja jednu od početnih faza kompleksnih promena na kičmenom stubu. Osnovni simptom diskartroze je bol u leđima.

Diskopatija je naziv za skup tegoba, simptoma i znakova koji ukazuju na degenerativne promene vratnih i lumbalnih diskusa.

Giht je relativno često metaboličko oboljenje koje se manifestuje pojavom akutnog artritisa, kao posledica taloženja kristala mononatrijum – urata.. Nagomilavanje ovih soli mokraćne kiseline nastaje ili zbog povećanog stvaranja ili smanjenog izlučivanja. Giht počinje naglo, obično u toku noći, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, toliko jaki da bolesniku i dodir pokrivača pobuđuje izrazitu bolnu senzaciju. Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, obično zglob nožnog palca.

Kifoza je pogrbljenost kičme, koja je najčešće posledica naglog rasta i nepravilnog sedenja.

Lordoza se prepoznaje kao prenaglašena krivina u krstima, što je posledica slabe trbušne muskulature

Menadžerski sindrom nastaje kao posledica dugotrajnog sedenja, rada za kompjuterom, stresa i napetosti i javlja se podjednako kod žena i muškaraca, koji su na rukovodećim ili drugim odgovornim mestima u svojim organizacijama, koji se malo ili nikako ne bave fizičkom aktivnošću. Ovaj sindrom odlikuje: bol i ukočenost u vratu, napetost ramenog pojasa, trnjenje u rukama, vrtoglavica, zujanje u ušima, glavobolja, svetlucanje pred očima, osećaj umora i iscrpljenosti, bezvoljnost i anksioznost.

Morbus Sudeck ili mrljasta koštana atrofija nastaje najčešće kao komplikacija kod različitih povreda, preloma, uganuća, opekotina, smrzotina, posle neadekvatne repoziciji slomljene kosti, neadekvatne imobilizacije posle preloma i sl. Poremećajem lokalne cirkulacije, patološkim procesom zahvaćeno je osim kostiju i ostalo tkivo, koža, podkožica, mišići i tetive.

Osteopenija se definiše kao smanjena gustina kostiju i za razliku od osteoporoze, ne smatra se bolešču, već samo pokazateljem rizika za prelome, usled indicija o smanjenju gustine kostiju.

Osteoporoza je progresivna metabolička bolest kostiju, koju karakteriše smanjenje gustine kosti postepenim gubitkom kalcijuma iz kosti. To dovodi do smanjenja čvrstine kosti i porasta rizika od preloma. Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost. Prelomi mogu nastati posle lakših trauma ili čak bez povrede (tzv. spontani prelomi). Ova bolest se otkriva najčešće tek kada se desi prelom neke kosti.

Prolapsi i protruzije diskusa nastaju kada diskus uđe u kičmeni kanal i pritiska kičmenu moždinu (discus hernia), sa ili bez kompresije na nerv ili ili krvni sud.

Skolioze su razni oblici krivljenja kičme u periodu rasta dece. Karakteriše ih “spušteno rame“, a ponekad i smetnje pri disanju i radu srca. Ukoliko se deformiteti ne isprave vežbama za jačanje mišića, u težim slučajevima dete mora da nosi mider, a u krajnjem slučaju dolazi i do operacije kičme.

Spondiloza je okoštavanje dva ili više susednih pršljenova, kao posledica degenerativnih promena. One izazivaju vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima i opšte nestabilnosti (cervikobrahijalgija i cervikocefalni sindrom).

Teniski lakat nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste, na mestu pripoja sa košću nadlaktice. Uzroci su učestani pokreti sa velikim opterećenjem. Javlja se kao profesionalna bolest kod vodoinstalatera, farbara, stolara, osoba koje rade na kompjuteru, kao i kod tenisera kod kojih se ovo vrlo često javlja, pa se zato i zove teniski lakat.

Terapije

Dijadinamičke struje su jednosmerne niskofrekventne impulsne struje koje su veoma efikasne u smanjenju bola.

Elektro-terapije podrazumevaju upotrebu elektro-energije u medicinskom tretmanu. u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji koristi se širok spektar ovih terapija i one su usmerene na: otklanjanje bola, tretman nervno-mišićnih disfunkcija, unapređenje mobilnosti zglobova, revitalizaciju tkiva, lečenje akutnih i hroničnih edema, poboljšanje perifernog krvotoka, lokalnu infiltraciju lekova, lečenje urinarne i fekalne inkontinencije, relaksaciju mišićnih spazama, rehabilitaciju mišića i mnogih drugih oboljenja nervno-mišićnih tkiva.

Pored toga, aparatima za elektro-terapiju se dijagnostikuje i stepen upale tkiva. To se memoriše i dalje prati tokom lečenja, radi korekcije terapija i određenja stanja kada pacijenta može biti uveden u vežbe.

Elektro-stimulacijom definišemo i stepen oštećenja nerva i kakve su nam mogućnosti za njegovu rehabilitaciju. Savremeni aparati omogućavaju da ako nerv da i najmanji odgovor na stimulaciju, postoji mogućnost da bude rehabilitovan.

Laserska terapija odnosi se na primenu laserskog svetla male snage kojima se menja metabolizam ćelija obasjanog tkiva. Laseri niske snage koriste se u tretmanu različitih bolnih stanja, a najčešće onih iz grupe traumatoloških (kao što su posledice povreda), reumatoloških (gde se radi o zglobnom i vanzglobnom reumatizmu), kao i kod neuroloških oboljenja . Ne sme se koristiti u trudnoći, kod osoba koje imaju epilesiju, ne preporučuje se kod dece u zonama rasta kostiju i kod osoba koje imaju često krvarenje (hemoragični sindrom) i malignitet.

Laserska biostimulacija odnosi se na primenu elektromagnetne energije laserskom svetlošću niskog intenziteta bez termičkog efekta na tkiva, što dovodi do stimulacije svih ćelijskih funkcija. Dobro deluje kod regeneracije mišićnih vlakana (kod sportskih povreda), perifernih nerava, kostiju i kože, a pomaže i u obnavljanju tkiva kod opekotina. Laserski uređaji koji se koriste u LUMBAGU imaju više od 70 programskih operacija

Kinezi-terapija je lečenje vežbama – pokretom delova tela, kojima se poboljšava funkcija tog dela tela ili celog organizma. Kinezi-terapija može biti pasivna i aktivna, a koristi se kod svih neuroloških, neurohiruških i ortopedskih stanja.

Krio-masaža je masaža ledom. Njom se poboljšava cirkulacija krvi, pospešuje izbacivanje tečnosti, ubrzava metabolizam potkožnog tkiva, pa se tako otoci eliminišu prirodnim procesom izlučivanja tečnosti.

Magneto-terapije su neinvazivne metode koje koriste elektro-magnetno polje sa bio-regenerativnim, anti-inflamatornim i analgetskim dejstvima, bez nus pojava. Magneto-terapije se koriste za smanjenje bola, stimulisanje rada ćelija, smanjenje inflamacija, resorpciju edema, usporavanje procesa smanjenja gustine kostiju. Magnetno polje takodje ima i antistresno dejstvo.

Transkutane električne nervne stimulacije (TENS) se koriste kod akutnog, hroničnog i neurogenog bola, i njime se smanjuje upotreba analgetika. Bol se ovom terapijskom procedurom leči električnim draženjem senzitivnih nervnih završetaka u nivou kože naizmeničnom niskofrekventnom impulsnom strujom te se blokira prenos impulsa bola do kičmene moždine

Ultrazvuk se u terapijske svrhe koristi za umanjenje bola, smanjenje napetosti mišića, lokalnog otoka. Ubrzava oporavak tetiva i mišića, deluje kod problema sa zglobovima i zarastanja ožiljaka.

Trakcija kičme podrazumeva pulsno istezanje kičme i dekompresiju međupršljenskog prostora. Ova metoda je bezbolna, vrlo prijatna i apsolutno bezbedna. U LUMBAGU se ova procedura obavlja od 2008. godine kompjuterski programiranim uređajem na specijalnom stolu za ekstenziju. Ona odgovara hiropraktičkoj metodi, s tim da je znatno bezbednija po pacijenta. Uvek je propraćena drugim vidovima terapije – ultrazvukom ukoliko je potrebno opustiti mišiće kičme pre ekstenzije i elektro terapijom, kojom se mišići kičme jačaju posle ekstenzije, da bi prihvatili novo stanje kičmenog stuba.