Pedijatrijska stanja

Deformiteti kičme, skolioza, kifoza, lordoza, ravni tabani

Ubrzani rast, nedovoljna fizička aktivnost, sedenje za kompjuterom, preteške školske torbe i kratkovidost, sve su to spoljni i unutrašnji faktori koji dovode do sve većeg broja deformiteta koštano-mišićnog sistema kod predškolske i školske dece.

Deformiteti kičme kod dece

Uzrok
Najčešća posledica naglog rasta i nepravilnog sedenja je pogrbljenost kičme, koja se naziva kifoza.

Krivljenje kičme u stranu, u jednoj ili dve ravni, manifestuje se kao “spušteno rame“ i zove se skolioza. Skoliozama se ne zna uzrok, ali najčešće je neko od roditelja ima. U zapuštenim slučajevima može doći i do operacije.

Slabi stomačni mišići dovode do prenaglašene krivine kičme u delu krsta, što je lordoza.

Lečenje
Ovi deformiteti se mogu izlečiti ukoliko se lečenju pristupi u začetku. U suprotnom, kičma može ostati kriva za čitav život, a u najtežim slučajevima, neophodna je i operacija, koja podrazumeva privremenu ugradnju metalnih šina – fiksatora, kojima se kičma drži u ispravnom položaju.

Lečenje se vrši korektivnim vežbama, specifičnim za svaki pojedini deformitet. Princip vežbanja je da se ciljano jačaju slabi mišići, a istežu skraćeni mišići. Setovi vežbi podrazumevaju vežbe disanja, vežbe za jačanje trbušne i leđne muskulature.

Ravni tabani kod dece

Uzrok
Deformitete stopala roditelji najčešće primete tako što uoče da dete ima problem sa obućom. Obuća žulja, steže, a dete kad hoda “vuče noge“ i tu obuću jako brzo pocepa. Kod ravnih tabana spušten je središnji luk tabana ili skoro cela površina tabana kojim se stopalo oslanja na podlogu. Dete nema tegoba.

Zbog loše statike tela, postepeno može nastati skolioza.

Lečenje

Ravni tabani se koriguju setom vežbi koje su prilagođene uzrastu deteta i njegovim sposobnostima. Važno je da roditelj sarađuje podjednako kao i dete.