Medicinski fitnes – FIT4HEALTH© 

Održavanje optimalne funkcionalnosti medicinskim fitnesom

Šta je medicinski fitnes ?

LUMBAGO FIT4HEALTH© je program funkcionalnih treninga, posebno kreiran i testiran u praksi sa ciljem da obezbedi efikasnu prevenciju patoloških stanja, uspori degenerativen procese i telo održava u optimalnoj funkcionalnosti. Nastao je kao potreba naših pacijenata da nastave sa bezbednom fizičikom aktivnošću i posle završene kinezi terapije. Program se kasnije proširio na sistem od više stotina različitih vežbi u intenzivnim treninzima za lepezu uzrasta, fizičke spremnosti i potreba.

Optimalna funkcionalnost podrazumeva, zavisno od doba, konstitucije i ukupnog zdravstvenog statusa vežbača, fizičku spremnost za bavljenje omiljenim sportom, odsustvo hroničnih bolova u kičmi, zglobovima i ukupno zadovoljstvo sopstvenim fizičkim mogućnostima.

Šta čini program FIT4HEALTH©?

LUMBAGO FIT4HEALTH© je spoj fizikalne medicine i funkcionalnog treninga.

Medicinska komponenta se realizuje kroz

  • procenu zdravstvenog stanja
  • definisanje nedostataka u nervno-koštano-mišićnom sistemu na osnovu čega se određuje program vežbanja
  • utvrdjivanje ograničenja usled raznih faktora, kao što su trudnoća, malignitet, srčano oboljenje, hipertenzija, osteoporoza i dr.
  • medicinski nadzor u toku vežbanja (merenje pulsa, pritiska, praćenje indikatora napretka)

Funkcionalni trening je najkompleksniji način treniranja kojim se utiče na sve ključne elemente: na snagu, kondiciju, eksplozivnost, brzinu i izdržljivost. Njime aktiviramo mišićne grupe koje su neaktivne ili se nedovoljno angažuju.

Funkcionalni trening je aktuelni trend u fitnes industriji u svetu.

Na koji način se trenira?

LUMBAGO FIT4HEALTH© se trenira u grupama vežbi, individualno definisanim na osnovu detaljnog lekarskog pregleda stanja nervno-mišićno-skeletnog sistema svakog vežbača, sa medicinski obrazovnim trenerima i uz stručan medicinski nadzor. Ovi treninzi su vrlo iscerpljujući, kako fizički, tako i psihička, pa je trening ograničen na jedan čas.

Funkcionalni trening je pogodan za grupno vežbanje, posebno što se medju vežbačima radja nadmetanje, koje je vrlo stimulativno. Naši pacijenti, kao i mnogi koji dolaze samo da vežbaju po fit4health programu, a koji su do sada trenirali na klasičan način, kada isprobaju ovakav tip trening, više ne treniraju na stari način.

FIT4HEALTH© trening se realizuje na više radnih stanica: na strunjači, steperu, spravi za nordijsko skijanje, na švedskim lestvama, sa korišćenjem tegova ili pilates lopti. Posebna mogućnost je vežbanje na najsavremenijem fitnes trenažeru Technogym KINESIS. Technogym KINESIS omogućava neograničene mogućnosti vežbanja i po vrsti mišića i po otporu i do sada je neprevaziđena sprava za medicinski fitnes i kinezi terapiju.

Šta je rezultat?

Pored obučenosti u fitnesu, naši treneri veoma dobro poznaju anatomiju i fiziologiju, pa tako i stvarni efekt svake vežbe.

Proizvod ovakvog intenzivnog vežbanja je povećanje svih energetskih svojstava, ali i mišićne mase i snage. Parametri koje pratimo su: rehabilitacija – povraćaj funkcionalnosti, snaga, kondicija i definicija (oblikovanje tele, što mnogim pacijentima takođe puno znači – zatezanje stomaka, zadnjice, butina, stav tela)

Naravno, najbolji rezultati ostvaruju se spregom naših znanja i vaše spremnosti da napredujete.

Kome  je namenjen FIT4HEALTH© ?

Pre svega, urbanoj populaciji starijoj od 40 godina, ali su naši vežbači i mladi i jaki rekreativni sportisti i seniori koji žele da što duže uživaju u punoj mobilnosti.

Naši klijenti:

Nemaju svakodnevnu fizičku aktivnost vezanu za posao koji obavljaju i najveći deo radnog vremena provode u kancelariji i za kompjuterom.

Amaterski se bave sportom, redovno (najčešće futbal, košarka, tenis, golf) ili sporadično (skijanje), ali su stigli u fazu povećanih rizika od manjih ili većih povreda

Žele da se osećaju fizički spremnije i mlađe

U 50% slučajeva su lečeni od različitih patologija nervno-mišićno-koštanog sistema, medju kojima najčešće od diskus hernije, išijasa, …..i  žele da uspore degenerativne procese i održavaju svoje mišiće i ligamente u stanju koje će omogućiti da se takve bolesti ne ponove.

Jesu osobe u trećem dobu koje žele da što duže budu pokretne i sposobne da se samostalno staraju o sebi, koje žele da pešače, plivaju, putuju, pa i da igraju tenis i skijaju.

Vežbači moraju biti punoletni.