Pitanja i odgovori

PITANJE: Povredio sam zglob kolena na skijanju pre 3 godine i od tada mi koleno povremeno otiče i ne usudjujem se više da idem na skijanje i da se bavim bilo kojim drugim sportom.

ODGOVOR: Pregledom bi trebalo utvrditi da li postoji oštećenje ligamenata i u skladu sa nalazom, elektro i lasero-terapijom bi se zglob oslobadio otoka, tkivo revitalizovalo i mišići stimulisali radi postizanja stabilnosti zgloba. Ovo je često oboljenje, pa biste morali da naučite odredjene zaštitne položaje kako ne bi ponovo došlo do povrede, a setom vežbi biste muskulaturu vratili u potpunu funkciju. Posle toga biste mogli da se bavite sportom, uključujući i skijanjem.

PITANJE: Kada odem kod frizera, veoma mi je neprijatan položaj pri pranju kose, a inače imam vrtoglavice i glavobolje. Nikada nisam povredila glavu ili vrat, a nemam ni visok pritisak niti bilo kakve smetnje sa srcem i krvotokom, pa se čudim šta mi je.

ODGOVOR: Ovo su veoma česti simptomi kod osoba koje rade u kancelariji, za kompjuterom i manje se bave fizičkim aktivnostima. Neophodno je uraditi snimak vratnog dela kičme iz dva pravca, a potom pregledom utvrditi stanje vrata i ramenog pojasa. Odredjenim procedurama fizikalne terapije (ultrazvuk, masaža, elektro, laserska i magnetna terapija, kinezi-terapija) vaši problemi se mogu vrlo brzo rešiti. Posle toga, vaše će tegobe prestati, ali je veoma važno da nastavite vežbe kod kuće koje bi održavale vašu kičmu u punoj funkcionalnosti.

PITANJE: Imam bolove u levom ramenu i trnu mi prsti na istoj ruci. Često mi se desi da mi ispadne nešto što nosim u toj ruci.

ODGOVOR: Prvo je potrebno utvrditi da li su vaši početni problemi vezani za rame ili vratni deo kičme, a potom se pristupa lečenju, koje može u potpunosti otkloniti vaše tegobe. Fizikalnom terapijom (elektro, lasero, magneto i ultrazvučnom terapijom, vakuum i manuelnom masažom) obavlja se lečenje, ali je potrebno da i kod kuće nastavite vežbanje radi održavanja muskulature. Kao i u svakoj bolesti što pre odete kod lekara kraće i efikasnije će biti lečenje.

PITANJE: Boli me peta na levoj nozi. Na rentgenskom snimku se vidi izraštaj kao trn. Ne mogu da hodam više ni u patikama. Drugu nogu sam opteretio pa je sad počelo da me boli i desno koleno.

ODGOVOR: Po simptomima koje ste opisali, zaključila bih da je to calcar calcanae – kalcifikovani izraštaj na peti koji vam je promenio stabilnost hoda i pomerio težište na suprotnu nogu. Taj izraštaj se ultrazvukom razbija u nekoliko serija terapija. To je potpuno bezbolno i prijatno. Paralelno se vežbama vraća statička ravnoteža pa tako i tegobe na suprotnoj nozi prestaju.

PITANJE: Imam bolove koji se pružaju duž cele noge sve do prstiju. Oni mi trnu, a najviše palac. Ako zaspim posle jakog leka protiv bolova, noću me budi bol koji je neprekidan i neizdrživ. Uopšte ne mogu da stanem na tu nogu a bol je neizdrživ već pet dana.

ODGOVOR: Po kliničkoj slici koju ste dali, tu se najverovatnije radi o klasičnoj lumboišijalgiji, koju ne možete da izlečite medikamentima, niti ih smete nasumično uzimati. Neophodno je da odmah dobijete terapiju jer će se u suprotnom ovo razviti i u drugoj nozi koju dodatno opterećujete. Da bi ste izbegli injekcije važno je što pre početi sa elektro, magnetnom i laserskom terapijom u zavisnosti od stepena zapaljenja nerva i time otkloniti zapaljenski proces. U drugoj fazi lečenja neophodno je da naučite vežbe i mišićnim miderom održavate stabilnost krstnog dela kičme da vam se to ne bi ponovo desilo. Naučili biste i niz zaštitnih položaja koje biste primenjivali u svakodnevnom životu.

PITANJE: Pre nekoliko nedelja sam osetio jak bol u krstima koji se spustio niz levu nogu. Od pre 7 dana ne mogu da podignem levo stopalo od poda i ne mogu da hodam u papučama. Uplašio sam se i uradio MR slabinskog dela kičme i dijagnostikovana mi je Diskus hernija L4-L5 sa prolapsom diskusa kao i protruzija discusa L5-S1. Predložena mi je operacija. Šta mi vi savetujete?

ODGOVOR: U slučaju da da niste inkontinentni, tj. da uredno kontrolišete uriniranje, vi  niste za oprerativno lečenje. Posebnom metodom ekstenzije na specijalnom stolu, uz programirano opterećenje malim silama, razvlači se mesto gde je jastučić diskusa komprimovan i on se rasterećuje u potpunosti. Metoda je bezbolna, prijatna i nema mogućnosti ljudske greške. Ovaj postupak prati i laserska biostimulacija komprivanog korena živca, čime se on revitalizuje.

Na kraju terapije trebalo bi da uz pomoć terapeuta naučite jednostavne vežbe koje ćete raditi kod kuće svako jutro. Ipak, da biste izbegli komplikacije i eventualnu operaciju, koja je svakako najnepoželjnije rešenje, terapiju ekstenzijom je potrebno ponoviti dva puta u toku godine.

PITANJE: Imam 56 godina. Dijagnostikovana mi je osteoporoza i prepisan lek FOSAMAX. Da li je dovoljno da pijem lek?

ODGOVOR: Veoma je važno promeniti ishranu i povećati unos kalcijuma kroz mleko i mlečne proizvode. Potrebno je povećati kretanje, šetati svakoga dana po sat vremena i raditi vežbe za osteoporozu. Ove vežbe se individualno odredjuju i potrebno ih je  naučiti da bi se mogle pravilno primenjivati u kućnim uslovima. Vežbama se aktiviraju odredjene grupe mišića koje preko svojih pripoja prenose pokrete na kosti u kojima se pospešuje metabolizam. To omogućava bolju ishranu kostiju i efekat leka koji uzimate, što sve ukupno usporava i mogućno zaustavlja ovaj teški degenerativni proces.

PITANJE: Slomila sam ruku (radii loco tipico) pre nedelju dana i u Urgentnom centru su mi stavili gips i rekli da ga nosim dve nedelje. Mislim da se ranije gips duže nosio, pa se pitam da li su dve nedelje dovoljno. Sa druge strane, pošto mi je posao vezan za kompjuter, mnogo mi je bitno da se što pre osposobim za rad.

ODGOVOR: Ortoped je na rentgenskom snimku video da li je prelom dislociran ili nije, pa je u skladu sa tim i odredio koliko ćete nositi gips. Nije svaki prelom isti. Kad skinete gips i uradite kontrolni snimak ako je prelom zarastao trebalo bi da odmah krenete sa fizikalnom terapijom. Ono što biste sami mogli odmah da uradite je krio terapija: tri čiste plastične čaše (od kiselog mleka), napunite vodom i zamrznite. Kada skinete gips, ledom masirajte ruku od psrtiju do iznad mesta preloma, stalno u istom pravcu, tri do pet minuta. Kada završite sa krio masažom obrišite ruku i držite uvijenu u ćebetu 20 minuta. Ovo ponavljajte dva puta dnevno. Efekat hipotermija-hipertermija utiče na male krvne sudove da omoguće bržu regeneraciju mekotkivnih struktura i samog preloma. Nemojte sami izmišljati vežbe već se javite svom fizijatru. Uobiičajeno je da  terapija (fizikalna terapija i vežbe) za ovakve prelome traje dve do tri nedelje. Za sve ovo vreme, treba nastaviti sa krio-terapijom a fizijatar bi trebalo da vas nauči vežbama koje ćete raditi sami i ubrzati izlečenje.